Statybininkų g. 5, 03200 Vilnius
tel. (8 5) 213 0518 
el. p. rastine@konarskio.vilnius.lm.lt

 

ADVENTO VAINIKAS

 
Publikuota: 2021-12-08

 Adventas – tai Kristaus gimimo laukimo ir pasiruošimo Kalėdoms metas. Vienas iš papročių – pinti Advento vainiką. Šiemet Mokinių taryba nusprendė nupinti Advento vainiką ir juo papuošti pagrindinį įėjimą į gimnaziją. Mokinių tarybos atstovai kartu su seserimi Jordana ir gimnazijos administracija kiekvieną pirmadienį su malda lūpose uždega po vieną vainiko žvakutę.

Iš istorijos:
Advento vainikas – puošybos elementas šventiniu laikotarpiu, tačiau kartu turi gilios simbolikos - artėjančių Kalėdų ženklas.
Paprotys gaminti Advento vainikus atkeliavo iš Vokietijos. Pirmąjį vainiką Hamburge nupynė evangelikų pastorius Johanas Hinrichas Wichernas, vadovavęs našlaičių prieglaudai. Siekdamas sukurti nepakartojamą atmosferą patalpoje, kurioje žmonės susirinkdavo pamaldoms, jis nupynė 2 metrų skersmens vainiką. Ant jo jis padėjo 24 žvakes, kurios simbolizavo 24 Advento dienas. Kasdien buvo uždegama viena žvakė.
Šiandien ant vainiko būna 4 žvakės, reiškiančios 4 Advento sekmadienius. Kiekvieną sekmadienį paeiliui uždegtos žvakės rodo laiko bėgimą laukiant Jėzaus Kristaus gimimo. Žvakės simbolizuoja šviesą, šilumą. Kiekviena žvakė turi ir atskirą reikšmę – pirmoji yra Vilties žvakė (Adomo ir Ievos nuodėmės atleidimas), antroji – Taikos žvakė, trečioji – Džiaugsmo žvakė, ketvirtoji – Meilės žvakė. Dažniausiai gyvybės jėgai akcentuoti naudojamos raudonos žvakės.
Daugiasluoksnė yra ir vainiko simbolika: apvali vainiko forma – Dievo begalybės, amžinybės simbolis ir Kristaus pergalės ženklas, o visžalės spygliuočių (eglės, pušies) šakos –tai gyvybė ir bendruomeniškumas.
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti